Home Online Test Online Exam Demo Test

Online Exam Demo Test

373
0
SHARE

Question #1: Some work is done by two people in 24 minutes. One of them can do this work alone in 40 minutes. How much time does the second person take to do the same work?

Question #2: लैटेराइट मिटटी कहाँ पाई जाती है?

Question #3: The cost of 2 chairs and 3 tables is Rs. 6050 and that of 3 chairs and 2 tables is Rs. 5450. What is the price of 1 table?

Desc. - 2C + 3T = 6050 ------------(1) 3C + 2T = 5450 ------------(2) (1) and (2) 5T = 7250            T = 1450 Rs.

Question #4: महेश आयु में पवन से बड़ा है | सुन्दर से छोटा है | मनीष सुन्दर से बड़ा है किंतु पवन से छोटा है | चारों में सबसे छोटा कौन है ?

Question #5: Find the cash released by selling Rs. 2440, 9.5% stock at 4 discount (brokerage (1/4) %)

Desc. - By selling Rs. 100 stock , cash released = Rs. [(100-4)-(1/4)] = Rs. (383/4). By selling Rs. 2400 stock, cash released = Rs. [(383/4)*(1/100)*2400] = Rs 2298

Question #6: Find the compound interest on Rs. 10,000 in 2 years at 4% per annum, the interest being compounded half-yearly.

Principal = Rs. 10000; Rate = 2%  per half-year
Time = 2 years = 4 half-years.
Amount = Rs [10000 * (1+(2/100))4] = Rs(10000 * (51/50) * (51/50) * (51/50) * (51/50))  = Rs. 10824.32.
:. C.I. = Rs. (10824.32 - 10000) = Rs. 824.32.

Question #7: भारत की जलवायु है

Question #8: The mean weight of 180 students in a school is 50 kg. The mean weight of boys is 60 kg, while that of girls is 45 kg. Find the number of boys and girls in the school.

Total number of students = 180
Lets number of boys = X
then number of girls = (180 - X)
total weight = 180*50 = 9000 -----------(1)
total weight = X*60 + (180 - X) 45 -----------(2)
 (1) = (2)
X*60 + (180 - X) 45 = 9000
60X + 8100 - 45X = 9000
                       15X = 900
                       X     = 60
Total number of boys in the school = 60
Total number of girls in the school = (180 - 60) = 120

Question #9: भारत ने फ़ाइनल में _____ को हराकर अंडर 19 वर्ल्ड कप 2012 जीता है ?

Question #10: निम्न में से कौन सा सदा उस वस्तु की छोटी छवि बनाएगा जो उसके सामने रखी जाये?

Question #11: 10 लड़कों की पंक्ति में राजेश बाईं ओर 5 स्थान खिसकने पर बाएं छोर से तीसरा हो जाता है | पंक्ति में दाई ओर से उसकी प्रारंभिक स्थिति क्या थी ?

Question #12: पांच लडके राजू, राम , रमेश , मोहन , सोनू एक पंक्ति में हैं | राजू , राम की दाई ओर है ओर मोहन , राम, की बाईं ओर है , लेकिन रमेश की दाई ओर है | यह बताइए कि बाई ओर से दूसरा लड़का कौन है ?

Question #13: एन्टार्टिका के ऊपर ओज़ोन छिद्र का पता चला था |

Question #14: कैबिनेट मिशन का नेता निम्न में से कौन था ?

Question #15: Find the compound interest on Rs. 16,000 at 20% per annum for 9 months, compounded quarterly.

Principal = Rs. 16000; Time = 9 months =3 quarters
Rate = 20% per annum = 5% per quarter.
Amount = Rs. [16000 x (1+(5/100))3] = Rs. 18522.
CI = Rs. (18522 - 16000) = Rs. 2522.

Question #16: दस लड़कों की एक पंक्ति में जब नमन कोप बाईं ओर दो स्थान स्थानांतरित किया गया, तो वह बाई ओर से आठवां हो गया | पंक्ति के दाई ओर से उसकी पूर्व स्थिथति क्या थी ?

Question #17: A can run 1 km in 3 min. 10 sec. and B can cover the same distance in 3 min. 20 sec. By what distance can A beat B ?

A beats B by 10 sec. 
Distance covered by B in 10 sec. = (1000/200 x 10 )m = 50 m.
Therefore  A beats B by 50 metres.

Question #18: भारत के राष्ट्रपति पर महाभियोग चलाया जा सकता है |

Question #19: किसी भी छोर से शुरू करने पर यदि किसी पंक्ति में आपका नम्बर ग्यारहवां है तो यह बताइए कि पंक्ति कितने व्यक्ति है ?

Question #20: In a mixture, R is 2 parts and S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much of R is to be added?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here